آموزش کار با اره فارسی بر
نکات ایمنی هنگام کار با اره فارسی بر
- برای جلوگیری از آسیب دیدن چشمها حتماً از عینک محافظ استفاده نمایید.
- هرگز بدون قاب محافظ تیغه از دستگاه استفاده نکنید. سالم بودن قاب محافظ تیغه را قبل از شروع به کار کردن بررسی کنید و از سالم بودن آن مطمئن شوید. هرگز به وسیله سیم یا چسب قاب محافظ تیغه را در حالت باز نگه ندارید.
- در محیط رنگ کاری مبلمان که مواد قابل اشتعال مانند:گاز یا مواد نفتی وجود دارد با این دستگاه کار نکنید.
- دقت کنید که تیغه دارای ترک و یا عیب دیگری نباشد. تیغههای معیوب را به سرعت تعویض کنید.صفحات چوبی مانند MDF بخاطر داشتن مواد چسبی باعث کند شدن تیغه میشوند، در عین حال کندی تیغه باعث لگد زدن دستگاه میشود. تیغه را همیشه تمیز نگه دارید. ابتدا تیغه را از روی فارسی بر باز کنید و تکههای چسب و چوب را از روی تیغه پاک کنید. و برای تمیز کردن مابقی آنها از آب داغ استفاده نمایید. توجه کنید هرگز از نفت، تینر و گازوئیل برای تمیز کردن تیغه استفاده ننمایید.
- توجه کنید به قسمتهای حساس دستگاه مانند:مهره زیر و رو، شفت، پیچ چپ تیغ گیر، آسیب نرسانید. خرابی این قطعات باعث خرابی فارسی بر و تیغه میشود.
- دقت کنید کفی گردان دستگاه کاملاً محکم شده باشد تا در هنگام کار حرکت نکند. از شیارهای ایجاد شده در کفی برای محکم کردن کفی گردان استفاده کنید. حتماً دستگاه را در جای مناسبی قرار دهید که در هنگام کار دچار لرزش و افتادن نشود.
- همیشه قبل از شروع به کار، کفی دستگاه را کاملاً تمیز کنید تا تکههای کوچک چوب در هنگام کار پرتاب نشود. همچنین تکههای چوب به کفی دستگاه آسیب میرساند.
- هرگز بدون دستکش با دستگاه کار نکنید. برای نگه داشتن قطعات کار حتماً از گیره مخصوص استفاده کنید و هرگز قطعه کار را با دست نگه ندارید.
- قبل از شروع برش کاری دقت کنید که هیچ گونه میخ یا پیچی داخل قطعه کار نباشد. قبل از شروع به کار اگر پیچ یا میخی داخل قطعه میباشد حتماً آن را از قطعه جدا کنید.
- قبل از روشن کردن دستگاه دقت کنید قفل کن صفحه آزاد شده باشد و تیغه به راحتی چرخش کند.دقت کنید که تیغه با صفحه گردان دستگاه در پایینترین حالت برخورد نداشته باشد.
- دقت کنید قبل از روشن کردن دستگاه تیغه با قطعه کار برخورد نداشته باشد.
- قبل از شروع برش کاری، دستگاه را برای دقایقی روشن نگه دارید تا مطمئن شوید دستگاه لرزش یا لقی یا صدای نامتعارف نداشته باشد. لرزش و صدای غیر عادی ممکن است از بد بسته شدن تیغه یا معیوب بودن تیغه باشد.
- قبل از شروع برش کاری اجازه دهید فارسی بر به سرعت نهایی خود برسد و بعد شروع به کار کنید.
- دسته کلید فارسی بر را محکم نگه دارید و بعد دستگاه را روشن کنید. در زمان روشن کردن یا خاموش کردن، دستگاه به بالا و پایین حرکت میکند، پس دستگاه را محکم نگه دارید.
- اگر متوجه مورد غیر عادی در دستگاه شدید سریعاً دستگاه را خاموش کنید.
- کلید این دستگاه در حالت روشن قفل نمیشود. پس سعی نکنید با وسیلهای کلید دستگاه را در حالت روشن نگه دارید.
- همیشه نسبت به کار و دستگاه هوشیار باشید مخصوصاً مواقعی که کارهای تکراری و طولانی مدت انجام میدهید. تیغهای الماسه کاملاً بی رحم هستند.
- صبر کنید دستگاه کاملاً متوقف شود و بعد قطعه کار را عوض کنید یا جای آن را تغییر دهید.
- قبل از تعویض تیغه یا سرویس دستگاه دوشاخه را از پریز جدا کنید.
- دقت کنید دست و انگشتان خود را در مسیر تیغه قرار ندهید. و حتی به سمت تیغه نزدیک نکنید. تیغهها همیشه خطرناک هستند.
- قبل از حمل دستگاه تمام قسمتهای متحرک را محکم و ثابت کنید.
- همیشه کیسه خاک گیر را به دستگاه متصل کنید.
- هرگز برای برشکاری سریعتر قطعات کار را روی هم دیگر قرار ندهید. فقط یک قطعه را روی دستگاه بگذارید.
- هرگز از این دستگاه برای برش فلزات استفاده نکنید و حتی قطعاتی که ترکیب چوب و فلز هستند.
- استفاده غیر اصولی از کابل دستگاه خطرناک است. هرگز به وسیله کشیدن کابل، دو شاخه را از پریز جدا نکنید. کابل دستگاه را از گرما و حرارت، روغن، آب و اجسام تیز دور نگه دارید.
اصول صحیح حمل و نقل اره فارسی بر
ابتدا دوشاخه را از پریز جدا کنید و قفل کن بازویی فقط جهت حمل اره فارسی بر و مواقعی که فارسی بر را حمل میکنید میباشد. دستگاه را تا انتها به سمت پایین فشار دهید و پین قفل کن بازویی را فشار دهید تا در جای خود قرار گیرد. صفحه گردان و بازویی را محکم ببندید تا در هنگام حمل، تکان نخورد و سپس مطابق تصویر زیر دستگاه را از دستگیره آن گرفته و حمل کنید.
بستن دستگاه به میزکار
برای محکم شدن و تراز بودن دستگاه برروی میز کار با استفاده از چهار عدد پیچ که جای آنها در پایه ثابت دستگاه تعبیه شده دستگاه را به میز کار ببندید
نصب و باز کردن تیغه
- قبل از نصب یا باز کردن تیغه دقت کنید که کلید دستگاه روشن نباشد و دوشاخه از پریز جدا شده باشد.
- برای باز کردن پیچ تیغه گیر فقط از آچار خود دستگاه استفاده کنید. چرا که استفاده از آچارهای متفرقه باعث زیاد محکم شدن پیچ یا محکم بسته نشدن آن میشود.
- پس از بستن تیغههای نو بر روی دستگاه توجه کنید هنگامی که تیغه را کاملاً پایین میآورد به کفی دستگاه برخورد نداشته باشد.زمانی که این کار را انجام میدهید دقت کنید دوشاخه از پریز جدا شده باشد. و دستگاه خاموش باشد.
- برای باز کردن تیغه ابتدا پیچ صفحه مشکی قاب را باز کنید (نیازی به باز کردن کامل پیچ نیست) تا صفحه مشکی قاب آزاد شود و قاب و صفحه را به پایین فشار دهید تا پیچ تیغ گیر نمایان شود.
ابتدا قفل کن صفحه را فشار دهید و آچار را بچرخانید تا قفل کن در جای خود قرار گیرد و شفت قفل شود. دقت کنید پیچ تیغ گیر، پیچ چپ است و دقیقاً مطابق شکل در جهت باز شدن آن را بچرخانید. پیچ را خارج کنید و بعد مهره رو و سپس میتوانید صفحه را از روی شفت خارج کنید.
برای نصب تیغه، مهره زیر را در جای خود قرار دهید و بعد تیغه را برروی شفت قرار دهید دقت کنید جهت چرخش تیغه و جهت چرخش دستگاه که بر روی پوسته فلزی دستگاه مشخص شده است مطابق و در یک جهت باشد. و بعد مهره رو را برروی شفت قراردهید پیچ تیغ گیر را در جهت بستن بچرخانید و با استفاده از آچار مخصوص و قفل کن صفحه پیچ را محکم کنید.
صفحه مشکی را به جای خود برگردانید و پیچ آن را محکم کنید. بازویی دستگاه را به سمت بالا و پایین حرکت دهید تا مطمئن شوید قاب محافظ به راحتی حرکت میکند و صفحه مشکی قاب را درست نصب کردهاید. دقت کنید قبل از شروع برش کاری، قفل کن صفحه آزاد شده باشد و صفحه آزادانه چرخش کند.
نکاتی در مورد قاب محافظ تیغه اره فارسی بر
- هرگز بدون قاب یا با قاب خراب و یا شفت خراب،اره فارسی بر را روشن نکنید.
- هرگز با استفاده از حلالها یا مواد نفتی قاب پلاستیکی را تمیز نکنید.
- قاب دستگاه به صورت خودکار با پایین آمدن دستگاه به سمت بالا میرود و با بالا رفتن دستگاه قاب به جای خود بر میگردد و از تیغه محافظت میکند.
- برای حفظ سلامتی خود، همیشه قاب محافظ را بررسی کنید و مطمئن شوید درست کار میکند. اگر برای قاب مشکلی به وجود آمده و درست کار نمیکند، آن را سریعاً تعمیر کنید.
- هرگاه قاب محافظ بر اثر گرد و غبار تیره و کدر شد و شما قادر به دیدن تیغه نمیباشید، دستگاه را از برق جدا کنید و قاب محافظ را باز کنید و با دستمال مرطوب آن را تمیز و پاک کنید، تا قاب شفاف باشد.
تنظیم زاویه کفی گردان
- دقت کنید زمانی که زاویه کفی را تنظیم میکنید دستگاه کاملاً بالا باشد.
- بعد از تنظیم زاویه تیغه، کفی گردان را با دسته مشکی جلوی کفی محکم ببندید.
- دسته مشکی جلوی کفی را باز کنید. قفل کن صفحه گردان را به پایین فشار دهید و کفی را بچرخانید تا نشانگر زاویه دلخواه را برروی نمودار درجه نشان دهد سپس قفل کن صفحه گردان را رها کنید و دسته مشکی جلوی صفحه را محکه ببندید.
تنظیم زاویه دستگاه
- دقت کنید زمانی که زاویه دستگاه را تنظیم میکنید دستگاه کاملاً بالا باشد.
- دقت کنید دستگاه فقط میتواند ۴۵ درجه به چپ تغییر زاویه دهد و حتماً گونیای متحرک را به پشت گونیای ثابت بگردانید (به قسمت گونیای متحرک رجوع کنید)
- پس از تنظیم زاویه دستگاه بازویی را به وسیله اهرم بازویی محکم کنید.
- برای تنظیم زاویه دستگاه اهرم بازویی را به سمت باز شدن بچرخانید تا بازویی به راحتی حرکت کند.
با فشار دادن دستگیره دستگاه به سمت چپ زاویه دلخواه خود را پیدا کنید و با بستن اهرم بازویی دستگاه را در زاویه دلخواه محکم نگه دارید.
عملکرد کلید
- قبل از وصل کردن دستگاه به برق مطمئن شوید کلید در حالت خاموش ” off“ باشد.
- قبل از فشار دادن خلاص کن کلید، شاسی کلید را فشار ندهید این عمل باعث خرابی کلید میشود.
- اگر کلید بدون فشار دادن خلاص کن روشن میشود از دستگاه استفاده نکنید. و سریع دستگاه را تعمیر کنید.
- برای جلوگیری از روشن شدن دستگاه به صورت تصادفی یا اتفاقی بر روی دستگاه خلاص کن کلید در نظر گرفته شده است. برای روشن کردن دستگاه ابتدا خلاص کن قاب محافظ را به سمت چپ فشار دهید و بعد خلاص کن کلید را فشار دهید و بعد شاسی کلید را فشار دهید و برای خاموش کردن شاسی کلید را رها کنید.
کیسه و نازل خاک گیر
زمانی که کیسه خاک گیر تا نیمه پر شده است آن را از دستگاه جدا کنید و محتویات آن را کاملاً خالی کنید و بعد آن را در جای خود قرار دهید.استفاده از کیسه خاک گیر باعث میشود محل کار و دستگاه تمیز بماند و گرد و خاک به شما آسیب نرساند. برای بستن خاک گیر دهانه آن را داخل نازل خاک گیر قرار دهید.
ایمنی قطعه کار
همیشه دقت کنید قطعه کار به صورت مناسب و محکم توسط گیره بسته شده باشد. بی دقتی در این مورد باعث خرابی دستگاه، تیغه و صدمه دیدن کاربر میشود.قبل از توقف کامل دستگاه بازویی را به سمت بالا نیاورید.
گونیای متحرک
این دستگاه دارای گونیای متحرک میباشد و در جای خود قرار میگیرد.هنگامی که دستگاه را به سمت چپ برای تغییر زاویه برش حرکت میدهید حتماً گونیای متحرک را به پشت گونیای ثابت انتقال دهید.
گیره کارگیر
همیشه قطعه کار را به گونیای ثابت بچسبانید و قطعه را با گیره به کفی محکم ببندید.زمانی که قطعه کار بلند است و از کفی دستگاه بیرون میآید، از یک تکیه گاه هم سطح با کفی دستگاه استفاده کنید و قطعه کار را بر روی آن قرار دهید و حتماً با گیره کار گیر قطعه را محکم کنید.
قطعات کار نازک به راحتی خم میشوند. برای این نوع قطعات از چند تکیه گاه استفاده کنید. این کار باعث جلوگیری از قاپیدن قطعه کار توسط تیغه و لگد زدن دستگاه میشود. گیره کار گیر را میتوانید در انتهای سمت راست یا انتهای سمت چپ گونیای ثابت وصل کنید میله گیره را در پایههای تعبیه شده بر روی گونیای ثابت قرار دهید و پیچ آن را محکم کنید.
بازویی گیره را نسبت به ضخامت و شکل قطعه کار تنظیم کنید و پیچ آن را محکم کنید. اگر پیچ بازویی به گونیای ثابت برخورد میکند آن را در جهت دیگر بازویی ببندید و محکم کنید. با بالا بردن و پایین آوردن دستگاه مطمئن شوید هیچ قسمتی از دستگاه با گیره برخورد نمیکند. اگر با قسمتی از دستگاه برخورد میکند گیره را دوباره تنظیم کنید. قطعه کار را به کفی و گونیای ثابت بچسبانید و قطعه کار را در محل دلخواه برش قرار دهید. و توسط دستگیره گیره کارگیر قطعه کار را محکم ببندید.
نصب نگهدارنده ها
برای برش کاری صحیح و دقیق و کنترل بهتر برروی قطعات کار بلندتر از کفی از نگهدارنده ها برای هم سطح نگاه داشتن قطعه و کفی استفاده کنید.برای برش قطعات بلند از نگهدارنده استفاده نمایید. میلههای نگهدارنده را در حفرههای تعبیه شده بر روی کفی ثابت قرار دهید و با استفاده از پیچ آن را محکم کنید.
نکات برش کاری
- قفل کن بازویی را آزاد کنید تا دستگاه در بالاترین حد خود قرار گیرد.
- قبل از روشن کردن دستگاه مطمئن شوید تیغه با قطعه کار یا با قسمتی از دستگاه برخورد نداشته باشد.
- در هنگام برش، به دستگاه بیش از اندازه فشار نیاورید. فشار زیاد باعث کندی سرعت دستگاه و سوختن موتور دستگاه میشود.
- دستگاه را به آرامی به سمت پایین فشار دهید. اگر دستگاه را با فشار زیاد به پایین حرکت دهید اثر تیغه برروی قطعه کار میماند و آن را لب پر میکند و دقت برش کم میشود.
برش ساده
- دقت کنید به اندازه ضخامت تیغه از قطعه کار کاسته میشود پس در هنگام علامت گذاری بر روی قطعه کار دقت کنید و یا خط برش علامت گذاری شده را در سمت راست یا چپ شیار صفحه گردان قرار دهید.
کلید را روشن کنید و اجازه دهید دستگاه به سرعت نهایی خود برسد. سپس به آرامی دستگاه را به پایین فشار دهید. زمانی که تیغه با قطعه کار برخورد کرد همچنان به آرامی دستگاه را به پایین فشار دهید. زمانی که برش قطعه کار به پایان رسید. شاسی کلید را رها کنید و تا توقف کامل دستگاه، بازویی را به سمت بالا نیاورید.
فارسی بری(۴۵ درجه)
- حتماً گونیای متحرک را به پشت گونیای ثابت برده تا دستگاه بتواند به سمت چپ حرکت کند و برش دهد.
- حتماً دقت کنید تیغه در حالت فارسی بری به راحتی حرکت میکند و بالا و پایین میرود. دست و انگشتان خود را از مسیر تیغه دور نگه دارید.
- در هنگام فارسی بری ممکن است شرایطی به وجود بیاید که قطعههای برش داده شده با تیغه درگیر باشد. هیچگاه در هنگام فارسی بری زمانی که دستگاه هنوز در حال چرخش است آن را بالا نیاورید این کار به شدت خطرناک است. اجازه دهید دستگاه کاملاً متوقف شود و بعد آن را به سمت بالا بیاورید.
- در هنگام پایین آوردن دستگاه فشار متناسبی در راستای زاویه تیغه بیاورید تا دستگاه از زاویه خود خارج نشود و در زاویه دلخواه، برشکاری را انجام دهد. انجام ندادن این مورد ممکن است زاویه برش را تغییر دهد و در زاویهای دیگر برش دهد.
قطعه کار را با گیره کارگیر محکم کنید. دستگاه را روشن کنید و اجازه دهید به سرعت نهایی خود برسد و دقت کنید با قطعه کار برخورد نداشته باشد. دستگاه را به آرامی به سمت پایین فشار دهید و زمانی که تیغه با قطعه کار برخورد کرد همچنان به آرامی دستگاه را به پایین فشار دهید.
برش ترکیبی
کاربر میتواند هم زمان هم زاویه کفی گردان را تغییر دهد و هم فارسی بری انجام دهد. که در جدول زیر زاویههای کار با دستگاه آمده است.
فارسی بری | برش زاویه دار کفی گردان |
۴۵ درجه به چپ | ۰–۴۵ درجه به چپ و راست |
تنظیم زاویههای برش
این دستگاه در کارخانه به دقت تنظیم شده است. حمل نادرست دستگاه باعث از تنظیم خارج شدن دستگاه میشود. اگر دستگاه تنظیم نمیباشد مطابق دستورالعمل زیر عمل کنید.
زاویه کفی گردان
دسته مشکی صفحه گردان را باز کنید، قفل کن صفحه گردان را فشار دهید صفحه گردان را بچرخانید تا نشانگر زاویه صفر درجه را نشان دهد. قفل کن را رها کنید و دسته مشکی را ببندید. و بعد پیچهای گونیای ثابت را باز کنید.
دستگاه را کاملاً پایین بیاورید و با فشار دادن قفل کن بازویی دستگاه را در همان حالت نگه دارید. با قرار دادن خط کش گونیا در کنار تیغه گونیای ثابت را به نحوی تنظیم کنید که با تیغه زاویه ۹۰ درجه را بسازد. این کار را هم در قسمت راست و هم در قسمت چپ تیغه انجام دهید و بعد پیچهای گونیای ثابت را محکم کنید
پس از اتمام کار برادهها و گرد و غبار دستگاه را به وسیله پارچه یا دستمال پاک کنید. قاب محافظ را کاملاً تمیز کنید و آن را به حالتی که کاملاً دور تیغه را بگیرد در آورید. و با استفاده از دستگاه بادپاش گرد و غبارهای باقیمانده را برطرف کنید. و قسمتهای متحرک دستگاه را روغن کاری نمایید. (بازویی، کفی گردان)